Bewoners nemen afscheid van flats in Noord

Woensdag hebben oud-bewoners, tijdelijke bewoners en andere betrokkenen samen met woningcorporatie de Sleutels van Zijl en Vliet en de gemeente Leiden feestelijk afscheid genomen van de 73 woningen aan de Marnixstraat, Zwarte Pad en Willem de Zwijgerlaan. De 53 jaar oude woningen worden vanaf mei 2008 gesloopt. Alle bewoners zijn inmiddels verhuisd naar andere delen van Leiden. Velen van hen hebben jarenlang in de complexen gewoond. Speciaal voor deze bewoners, voor wie de complexen een stukje levensgeschiedenis vormen, hebben de Sleutels van Zijl en Vliet en de gemeente een officieel afscheid georganiseerd.

In de voormalige Bewonershoek aan de Willem de Zwijgerlaan/Marnixstraat konden de genodigden op canvasdoeken oude foto’s van de complexen bekijken en onder het genot van diverse stamppotten en heerlijke muntthee met baklava herinneringen ophalen. Wilbert de Wilde, manager vastgoed bij de Sleutels van Zijl en Vliet, blikte terug op de geschiedenis van de complexen. Pieter van Woensel, wethouder RO, Binnenstad en Publiekszaken van de gemeente Leiden, keek naar de toekomst. Hij sprak de hoop uit dat de oud-bewoners straks nog eens terugkeren naar de Tuin van Noord, het toekomstige groene hart van Leiden.

Groene hart
De 73 woningen worden gesloopt om de herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan mogelijk te maken. Onderdeel hiervan is het verleggen van de Gooimeerlaan. Het gebied, de Van Voorthuijsenlocatie, moet straks ‘het groene hart van de stad’ worden. De komende jaren ontstaat daar dan een groene woon- en werkomgeving met onder andere een 2e vestiging van het Stedelijk Gymnasium, een moskee, woningen en kantoren. De uitbreiding van groen en water wordt gekoppeld aan de vernieuwde Tuin van Noord.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×