Kromhout Whalers racen door Leidse wateren

Volgende week zaterdag worden de Leidse wateren bevolkt door Kromhout Whalers. Deze houten roeisloepen, die vroeger onder andere voor de walvisvaart werden ingezet, doen mee aan de 10e Leidse sloepenrace. Deze race wordt als opening van het Leidse evenementenseizoen georganiseerd door de gemeente en Koninklijke Watersportvereniging “de Kaag”, die zelf over 3 Kromhout Whalers beschikt.

De houten sloepen, die afkomstig zijn uit het hele land, verzamelen vanaf 9.00 uur op de Beestenmarkt, waar zij met behulp van een kraan te water worden gelaten. Vandaar varen ze naar Annie’s verjaardag waar de wedstrijden starten. De finish bevindt zich op de Beestenmarkt.

De damesteams starten om 11.30 uur en eindigen tussen 12.45 en 13.15 uur. Het startschot voor de heren wordt om 14.00 uur gegeven en zij lopen tussen 15.00 en 15.30 uur weer binnen. Om ongeveer 16.45 uur zal in de feesttent op de Beestenmarkt de prijsuitreiking plaatsvinden, waarna de roeiers zich op een schippersmaaltijd kunnen storten.

De sloepenrace wordt opgevrolijkt door zeemansliederen van Shantykoor De Zilk en het Schippertjeskoor. De tocht die de racers afleggen, is zo’n 11 km lang. Ze starten bij de Waaghoofdbrug en varen na de Apothekersdijk het Galgewater op. Ze gaan daarna onder de spoorbrug door de Rijn op, dan linksaf de Trekvliet af en linksaf het Rijn-Schiekanaal op. Voor de Spanjaardsbrug roeien ze linksaf de Oude Rijn op en langs de Haven linksaf door de Kleine Havenbrug. Vervolgens racen ze door de Herengracht, rechtsaf de Nieuwe Rijn op. Tenslotte gaan ze langs de Apothekersdijk, onder de Borstelbrug door, naar rechts en door de Blauwpoortsbrug naar de finish op de Beestenmarkt. Wie zin heeft, kan de racers op de fiets begeleiden.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×