Rembrandtdagen herrijzen uit de as

Wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA) stelt een kleine 80.000 euro beschikbaar voor de Rembrandtdagen. Het evenement ter ere van de verjaardag van Leidens beroemdste zoon is daarmee succesvol gereanimeerd. Eerder dit jaar, toen de stichting Rembrandt Cultuurfestival door een gebrek aan voorbereidingstijd de handdoek wierp, leek het festival op sterven na dood. Evenementenorganisator en raadslid Aad van der Luit verleende volgens wethouder De Haan eerste hulp bij evenementen met een concreet plan voor Rembrandts verjaardag. Het was reden om de eerder aan de stichting toegezegde subsidie over te hevelen naar Pedrafes, sinds jaar en dag organisator van de Lakenfeesten en nu dus ook aanjager van de Rembrandtdagen.

Van der Luit en kompaan Stephan van den Berg kiezen een andere insteek dan hun voorgangers: “Breed, laagdrempelig en educatief, vooral gebaseerd op wat Leiden aan kunst en cultuur te bieden heeft. Waarom van ver halen wat ook dichtbij voorhanden is?” Culturele organisaties, Leidse kunstenaars en de muziekschool zijn inmiddels benaderd om een bijdrage aan het programma te leveren. Ook de kranslegging en historische kluchten krijgen een plek. Er is contact gezocht met Ernst–Daniël Smid (Una Voca Particolare) om licht-klassieke muziek in het program te verweven.

De Haan was direct te porren voor die opzet maar stelde wel enkele voorwaarden. Het moet eerst en vooral een cultuurfestvial worden met Rembrandt als centraal thema. Het aanvankelijke idee van Van der Luit om het te integreren met de Lakenfeesten moest wat de wethouder betreft dus van tafel. Verder wil De Haan er zeker van zijn dat ondernemers in de stad het evenement steunen. Pedrafes heeft de opdracht meegekregen om zelf minimaal 18.000 euro te werven.

Van den Berg en Van der Luit nemen het evenement tijdelijk op hun schouders. Zij dragen hun kennis na het evenement over aan Citymarketing Leiden, het marketingvehikel van gemeente, universiteit, ondernemers en andere partners in de stad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×