Schapenbel Beestenmarkt feestelijk ingeluid

Oude tijden herleven komende vrijdagmiddag op de Beestenmarkt. De Schapenbel, die zo’n 80 jaar niet op het oude veemarktterrein geluid heeft, zal zijn stem weer laten horen. Ook dartelen er weer lammetjes over de markt en is er een demonstratie schapendrijven te zien.In het poortje Tussen Beestenmarkt 9 en 10, hangt al sinds mensenheugenis de klokkenstoel van de Schapenbel. Deze bel werd de Schapenbel genoemd, omdat er op de Beestenmarkt met name schapen van eigenaar verwisselden.

Rond 1900 verplaatste de veemarkt naar de Lammermarkt en de Nieuwe Beestenmarkt. Zo’n 20 jaar later, is de schapenbel uit de klokkenstoel verdwenen. De lege klokkenstoel raakte in verval.Op initiatief van Buurtvereniging ‘de Put in de Oude Morsch’ heeft de gemeente de klokkenstoel gerestaureerd en voorzien van de marktbel die tot 1950 op de Kaasmarkt klingelde. Komende vrijdag zal wethouder Jan-Jaap de Haan de Schapenbel om 16.00 uur inluiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×