Streekmarkt in Leiden

Op zondag 27 april wordt er in Leiden een streekmarkt georganiseerd. Boeren en buitenlui uit de omgeving bieden hun producten aan op een speciale markt, die wordt gehouden in en bij De Waag. De markt is een nieuw initiatief, bedoeld om een brug te slaan tussen stad en land. Vanouds brachten de boeren uit de omgeving hun producten naar de stad, per boot of paard en wagen. In De Waag werden de producten gewogen en vervolgens op de markt verkocht. In de loop der tijd is deze traditie verdwenen en nu liggen melk, kaas, vlees en groenten in de schappen van de supermarkt. Toch worden er ook vandaag de dag rond Leiden nog wel degelijk streekproducten gemaakt. Zo zijn er in Nederland nergens zoveel echte boerenkaasmakers als in Zoeterwoude. Drinkyoghurt, ijs, honing, vruchtensap zijn enkele andere voorbeelden van hun producten. Daarnaast bieden de boeren en kwekers steeds meer mogelijkheden om het platteland te beleven. Denk aan wandelpaden over boerenland, activiteiten als boerengolf en de mogelijkheid van bed&breakfast op de boerderij. De streekmarkt biedt een unieke gelegenheid om hiermee kennis te maken. Ook is er informatie van organisaties die zich inzetten voor het behoud van de groene gebieden rond Leiden. Vanaf een varend podium wordt de markt opgeluisterd met muziek.

De streekmarkt is een initiatief van de Gebiedscommissie Land van Wijk en Wouden en de Studieclub Zelfkazers Zoeterwoude. Wethouder John Steegh, vice-voorzitter van de Gebiedscommissie, zal om 13.00 uur de officiële opening van de markt verrichten. De streekmarkt is te bezoeken van 12.00 – 16.00 uur. In De Waag wordt gedemonstreerd hoe boerenkaas wordt gemaakt. Ook is er de mogelijkheid om de smaak van de aangevoerde boerenkaas te testen, onder de deskundige begeleiding van een echte keurmeester.

Tegelijk met deze streekmarkt wordt vanuit De Waag de ‘Ladieswalk’ gehouden. Onderdeel van dit evenement, dat zich richt op ondernemende vrouwen van 30-70 jaar, is een 20 km lange wandeling door het Land van Wijk en Wouden. Een kortere route, van 10 km, doet de Leidse binnenstad aan. Meer informatie is te verkrijgen via www.ladieswalk.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×