Psychologie van het kaartlezen bij RAP Architectuurcentrum

Dr. Karel Hurts van de Sectie Cognitieve Psychologie, Universiteit Leiden zal een lezing houden over de psychologische aspecten van het kaartlezen. Zaken, die aan de orde komen zijn onder andere: Hoe nauwkeurig is de interne kaart, die mensen in hun hoofd maken als ze ergens naar toe gaan? Klopt deze mentale kaart met de ‘juiste’ plattegrond op papier? Wat is de invloed van de TomTom op ons navigatievermogen? En hoe zit het nu met die verschillen tussen mannen en vrouwen als het om navigeren gaat?

In de psychologie worden kaarten en plattegronden ook wel gezien als verlengstukken van de menselijke geest. Landkaarten en stadsplattegronden zijn al zo oud als de mensheid. Zij helpen mensen in eerste instantie bij oriëntatie en navigatie. Daarnaast worden kaarten ook al sinds mensenheugenis gebruikt om gegevens over de fysieke en sociale structuur van een land of werelddeel weer te geven. In verschillende culturen en landen worden kaarten anders getekend. Hoe komt dat eigenlijk?

De lezing is onderdeel van het project ‘U bevindt zich hier – Een reis door Leiden in 80 kaarten’ en vindt plaats in het RAP architectuurcentrum op woensdag 23 april, aanvang 20.00 uur. De toegang is vrij.

Naar aanleiding van de lezing kunnen vragen worden gesteld en na afloop is er gelegenheid om verder te praten onder het genot van een drankje. Meer info: www.ubevindtzichhier.nu.

RAP Architectuurcentrum, Nieuwstraat 33, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×