Politie waarschuwt voor babbeltruc

Er zijn al vier, ongeveer identieke gevallen bij de politie bekend over een man of mannen, die met een mooi verhaal bij oudere mensen binnen proberen te komen. Eenmaal binnen wordt door hen getracht de pinpas en pincode in handen te krijgen, of andere waardevolle goederen te stelen. De politie geeft het advies om niet aangekondigde mensen, die bijvoorbeeld zeggen namens een bedrijf, gemeente of nutsbedrijf te komen, niet binnen te laten. Wanneer men met een dergelijke situatie wordt geconfronteerd en de daders nog in de buurt zijn en gepakt zouden kunnen worden, is het advies om direct 112 te bellen. In andere gevallen 0900-8844.

Op dinsdag 29 april liep een man de woning binnen van een 88-jarige vrouw aan het Wagnerplein. De man voegde zich bij haar in de lift van de flat. De man doorzocht de woning en stal daar geld. De vrouw durfde uit angst niet te reageren.

Op 5 mei was er een nagenoeg identiek geval aan de Vijfmeilaan. In het portaal van de flat ontmoette een 86-jarige bewoner een man, die vertelde dat hij voor de gemeente betalingen kwam controleren. Hij had daarvoor pinpas en pincode nodig. De pinpas wist hij op slinkse wijze in bezit te krijgen. De gegeven pincode bleek achteraf niet juist te zijn. Daardoor is het niet gelukt om geld van bewoners rekening te halen.

Op dinsdag 27 mei belden twee mannen aan bij een 79-jarige bewoner van een woning aan de Weverhof. Het verhaal was dat zij de verwarming kwamen controleren. Eenmaal binnen werd het echtpaar door een van de mannen naar de badkamer meegenomen. De andere man wist toen geld uit een portemonnee en spaarpot te stelen.

Op 9 juni ontmoette een 82-jarige bewoner van het Wagnerplein een man in de lift. Deze stelde zich voor als iemand van de Belastingdienst, die voor controle langs kwam. Binnen vroeg hij naar de man zijn pas en pincode. Nadat de bewoner die niet afgaf vertrok de man weer.

De politie heeft de zaken in onderzoek en heeft nog geen idee om wie het kan gaan. De signalementen lopen nogal uiteen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×