Amnesty voert actie tijdens Werfpop

Tijdens Werfpop voert Amnesty International zondag tussen 13.30 uur en 18.00 uur actie voor de eerbieding van de mensenrechten in China. “Dat laatste beloofde China zelf toen het de Olympische Spelen kreeg toegewezen. Maar een maand voor aanvang van de Spelen is daar nog niets van te zien! Tijd voor actie!,” aldus de mensenrechtenorganisatie. Amnesty-vrijwilligers mengen zich zondag tussen het publiek en vragen om handtekeningen voor de geweldloze Chinese mensenrechtenactivist Hu Jia. Hu Jia werd eind december 2007 opgepakt en zwaar gestraft. Daarnaast wordt de kennis van het publiek over de mensenrechtensituatie in China getest met quizvragen.

Bij de Amnesty-stand is informatie te krijgen over Amnesty International en de MSN-actie ‘I love China and Human rights’. Ook kunnen festivalbezoekers de familie van Hu Jia een hart onder de riem steken door op de digitale foto te gaan met een voorbedrukt bord in de hand met daarop een steunbetuiging. Het digitale fotoalbum wordt bezorgd bij de familie van Hu Jia. Eigen dromen over een betere mensenrechtensituatie in China kunnen genoteerd op drie grote banieren, die bij latere acties worden gebruikt.

Mensenrechtenactivist Hu Jia maakte zich de laatste tijd vooral zorgen over het ‘schoonvegen’ van de straten van Beijing in de aanloop naar de Olympische Spelen. Hij publiceerde er artikelen over en sprak met de internationale pers en buitenlandse politici. Op 27 december 2007 werd hij opgepakt. Op 3 april 2008 werd hij veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf. Zijn advocaten hadden nauwelijks de kans hem te verdedigen. Amnesty denkt dat Hu Jia’s straf bedoeld is om andere activisten te waarschuwen niet in het openbaar kritiek te uiten.

Meer informatie over acties van Amnesty Leiden vindt u op www.leiden.amnesty.nl. Voor informatie over Amnesty International landelijk kunt u surfen naar www.amnesty.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×