Brieven en persoonlijke verhalen vanaf de 16e eeuw. Foto: PR.

Regionaal Archief Leiden krijgt grote subsidie

Onlangs is bekend geworden, dat het Regionaal Archief Leiden (RAL) een fikse subsidie heeft gekregen om diverse digitaliseringprojecten te starten. De subsidie, afkomstig van SenterNovem, een onderdeel van het ministerie van Economische zaken, is onder andere toegekend voor het project: ‘Duizend-en-één verhalen en dat van u!’. Het Regionaal Archief Leiden bevat duizenden brieven uit de periode tussen de 16e en 20e eeuw met zeer veel persoonlijke verhalen, die een goed beeld geven van het dagelijkse leven in die tijd. Deze brieven worden gedigitaliseerd. Daarnaast beschikt het RAL over veel historisch materiaal zoals doop- en trouwboeken. De subsidie van SenterNovem bedraagt € 232.353 en valt binnen de subsidieregeling ‘Digitaliseren met beleid’. Wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur): “Ik ben erg blij met de brede steun die ons archief krijgt. Het Regionaal Archief Leiden is innovatief en dat wordt nu door het Rijk erkend”.

Naast de subsidie van SenterNovem heeft het archief ook een overeenkomst gesloten voor digitalisering van notariële archieven uit de periode 1563-1811. Dit project wordt uitgevoerd door de Genealogical Society of Utah (GSU) en vertegenwoordigt een waarde zo’n half miljoen euro. 28 juli 2008 zijn de medewerkers van de GSU (ook bekend als ‘Familysearch’) begonnen aan de digitalisering van de notariële archieven. Geschat wordt dat het om anderhalf miljoen opnames zal gaan, wat naar verwachting zo’n twee jaar in beslag zal nemen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×