Mariska Kriek wint Christiaan Huygensprijs

De 29-jarige Mariska Kriek die sterrenkunde studeerde aan de Universiteit Leiden, heeft de Christiaan Huygensprijs gewonnen. Ze krijgt deze prijs in verband met haar proefschrift over sterrenstelsels in het jonge heelal. Vorig jaar promoveerde ze op een onderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels. Ze ontdekte datveel sterrenstelsels op zo’n elf miljard lichtjaar vroeger gevormd zijn dan tot dusver werd aangenomen. Kriek werd dankzij haar onderzoeken, door de faculteit Wis- en Natuurwetenschappen van de Universiteit uitgeroepen tot onderzoeker van het jaar. Momenteel werkt de astronome als onderzoekster aan de universiteit van Princeton in de Verenigde Staten.

De Christiaan Huygensprijs wordt sinds 1998 uitgereikt in vijf wetenschapsgebieden. Ieder jaar staat een ander wetenschapsgebied centraal, dit jaar is datruimtewetenschappen. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro. Op 16 oktober zal minister Ronald Plasterk de prijs aan Kriek overhandigen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×