Springstaartjes, foto: Naturalis.

33,3 jaar passie voor kriebelbeestjes

De Stichting European Invertebrate Survey (EIS) – Nederland viert zaterdag 6 september haar 33,3-jarig bestaan. EIS, die de verspreiding van ongewervelde dieren zoals insecten, spinnen en kreeften onderzoekt, is gehuisvest in museum Naturalis. Ter gelegenheid van het jubileum is dit jaar nauwkeurig bijgehouden welke dieren, planten en paddenstoelen er allemaal leven in en rond Naturalis zelf. Dit heeft tot nog toe een resultaat opgeleverd van 963 verschillende soorten, waaronder een springstaartje dat nog niet eerder is aangetroffen in Nederland. Daarnaast werd de tweede Nederlandse vondst van een slankpootvlieg gedaan. Op 6 september wordt de inventarisatie afgesloten met een grote demonstratie van diverse vangtechnieken. Hiervoor wordt zelfs een zeppelin ingezet waarmee vliegende insecten met een net worden gevangen.

Aan de vondsten is een speciaal jubileumboekje gewijd, met de titel: ‘Passie voor kleine beestjes’. Hoofdstukken als ‘Spinduizendpoot in bad’, ‘Een eenzame beer aan het IJsselmeer’ en ‘Oerkreeft in karrenspoor’ spreken boekdelen.

Op 6 september wordt ook de stand van dat moment kenbaar gemaakt: halen ze de 1000 soorten? De opvallendste vondsten zijn te bewonderen in een speciale vitrine ‘Zit er leven in Naturalis?’. Meer info: www.naturalis.nl.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×