Proefschrift over flauwvallen

Ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking valt wel eens flauw. Van de vrouwen gaat 45% minimaal één keer in haar leven onderuit. Van de mannen is dat ongeveer 30%.Dit staat in het proefschrift van Roland Thijs van het Leids Universitair Medisch Centrum, waarop hij deze week promoveerde.In het proefschrift vertelt hij dat flauwvallen vaak niet als zodanig wordt herkend door artsen, doordat een eenduidige terminologie en definitie ontbreken.

Het duurt bovendien vaak lang voordat artsen weten waarom iemandflauwvalt. Als er eenduidige terminologie en definieties worden ontwikkeld, kan de diagnose aldus Thijs sneller worden gessteld.Het proefschrift noemt voor flauwvallen vier oorzaken, namelijk: het hart pompt onvoldoende, het onwillekeurig zenuwstelsel houdt de bloeddruk niet op peil, het lichaam bevatte weinig bloed, of de hersenen geven een vreemd commando dat de hartslag verlaagt en de bloedvaten in buik en bekken verwijdt. Dat laatste komt het meest voor. Flauwvallen overkomt de meeste mensen wanneer zij het warm hebben, veel pijn voelen, bloed zien, of lang moeten staan.Uit een door Thijs uitgevoerd onderzoek met vrijwilligers is gebleken, dat hyperventilatie niet tot flauwvallen leidt.Gistermiddag vond de openbare verdediging van het proefschrift plaats, in de Lokhorstkerk.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×