Burchtheuvel blijkt geen monument

De heuvel waar de burcht op is gebouwd, de zogenaamde ‘motte’, blijkt nooit te zijn ingeschreven in het Rijksmonumentenregister. Wethouder de Haan gaat er vanuit dat het om een omissie gaat die nu snel gecorrigeerd wordt. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt de burchtheuvel waarschijnlijk het eerste gemeentelijke archeologische monument. De nieuwe monumentenverordening die het college vandaag heeft vastgesteld, kent naast gebouwde monumenten voor het eerst ook deze nieuwe categorie archeologische monumenten. Om dergelijke ondergrondse monumenten te beschermen zal daarvoor een aanlegvergunning gaan gelden.

Dat houdt in dat iedereen die bekabeling of bijvoorbeeld riolering wil aanleggen op zo’n plek, daarvoor een aparte toestemming moet krijgen. Omdat de gemeente niet wil dat dit leidt tot een administratieve lastenverzwaring, zal deze automatisch meelopen met de benodigde bouwvergunning.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×