Het Leidse vloektablet dat onlangs werd gevonden bij Matilo. (Foto: PR).

Gemeente schenkt vloektablet aan Rijksmuseum van Oudheden

Leiden is weer een bijzondere kunstschat rijker. Bij het archeologische park Matilo is een zeldzaam loden vloektablet opgegraven. Het is pas de tweede keer dat een dergelijk tablet in Nederland wordt gevonden. Op een stuk lood werden in de Romeinse tijd verwensingen gekrast om zo iemand te vervloeken. Vervolgens werd het in een graf begraven om de vloek over te brengen naar de onderwereld. Het ‘Leidse’ vloektablet is ongeveer 1800 jaar oud. Er staan geen teksten op maar tekeningen. Wethouder de Haan (CDA, cultuur): “Je kunt het een beetje vergelijken met de doodshoofden en kruisjes in een Asterix-strip”.

Het vloektablet is bij toeval gevonden door een particulier. Wethouder De Haan benadrukt dat het verboden is om zelf op onderzoek uit te gaan in het archeologische park. Daarnaast moeten bodemvondsten altijd gemeld worden. Het nu gevonden tablet is gevonden op het zogenaamde Hettinga-terrein dat aan het archeologische park grenst. De Rijksdienst voor Archeologie overweegt nu om het beschermde archeologische park uit te breiden.

De gemeente heeft het vloektablet aan het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) geschonken die het binnenkort voor publiek en onderzoekers zal tentoonstellen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×