Warmond dingt mee naar titel 'Kunststad van het jaar'

Voor de eerste keer, gelijktijdig met de landelijke Kunstweek, zal ook Warmond de hele week in het teken van de kunst staan. In de drie galerieën van het rustieke, aan Leiden grenzende dorp, zijn verschillende exposities te zien en er worden diverse workshops georganiseerd voor jong en oud. Daarnaast wordt de oude Sparwinkel tijdelijk als galerie ingericht en hebben de bewoners van de Dorpsstraat hun ramen ter beschikking gesteld om kunst tentoon te stellen. Tijdens de Warmondse Kunstweek zal ook het borstbeeld van Jan Steen, gemaakt door de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker, onthuld worden. Op vrijdag 31 oktober maakt minister van cultuur, Ronald Plasterk, tijdens een feestelijk gala bekend, welke gemeente de titel ‘Kunststad van het jaar’ verkrijgt. Naast Warmond zijn onder andere Bergeijk, Dinkelland/Ootmarsum, Gilze-Rijen, Haarlem en Vlissingen genomineerd.

De kunstweek loopt van zaterdag 1 november tot en met zaterdag 8 november.

Op zaterdag 1 november om 15.00 uur vindt de onthulling van het borstbeeld van de 17e-eeuwse Nederlandse kunstschilder Jan Steen plaats. Zover bekend, is dit het eerste beeld van deze schilder. Het borstbeeld komt te staan aan de Gemeentehaven in Warmond, tegenover het huis waar Jan Steen heeft gewoond. De schilder woonde en werkte in Warmond van 1656 tot 1660.

Bij de plaatselijke supermarkt kunnen klanten sparen voor het boek ‘Een huishouden van Jan Steen’. Het boek is geschreven door kunsthistoricus Wouter Kloek van het Rijksmuseum. Daarnaast maken alle spaarders kans op een grote reproductie van ‘Het vrolijke huisgezin’.

In park Groot Leerust verrijst vanaf donderdag 6 november een beeldentuin, waarbij dertig beelden in het park worden geplaatst.

Op zondag 2 november om 15.00 uur speelt de Leydse Kluchtencompagnie een speciale voorstelling in Het Trefpunt, namelijk ‘De Herberg van Jan Steen’ en ‘De Getemde Snorker’. Reserveren is mogelijk via jansteen@teylingen.nl.

De afsluiting van de Kunstweek is op zaterdagmiddag 8 november om 16.00 uur in Het Trefpunt in Warmond. Alle schilderijen, die tijdens de workshops van woensdag 5 november zijn gemaakt, worden geveild. De opbrengst is voor een goed doel in Teylingen.

Meer info en volledig programma: www.teylingen.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×