Overhandiging Leidse historische canon door burgemeester Lenferink aan minister Plasterk, foto: Nick Bavelaar.

Dubbeltentoonstelling Leidse geschiedenis bij BplusC

Tot en met het eind van dit jaar is bij de Centrale Bibliotheek (BplusC) in de Leidse Nieuwstraat een bijzonder dubbeltentoonstelling te zien over de geschiedenis van onze Sleutelstad. De eerste expositie heet ‘Wat je als Leidenaar moet weten over de geschiedenis van je stad’ en besteedt aandacht aan de recent verschenen Leidse historische canon, waarvan het eerste exemplaar op 8 november j.l overhandigd werd door burgemeester Lenferink aan minister Plasterk. De tweede tentoonstelling draagt de naam ‘Het spoor bijster’ en laat de bezoekers kennismaken met bijzondere en soms minder bekende sporen van de Leidse geschiedenis.

De Leidse historische canon is een prettig leesbaar boek geworden, waarin alles staat wat iedere Leidenaar eigenlijk zou moeten weten over de geschiedenis van de stad. Naast de bekende onderwerpen, zoals de 3 oktoberviering en het feit dat Rembrandt een Leidse schilder was, zijn heel veel feiten nog niet zo bekend. In de canon staat bijvoorbeeld beschreven wat de vrijheidsboom betekende, die in 1795 voor het stadhuis verrees en welke rol de Leidenaren speelden in de strijd tegen kinderarbeid in Nederland.

De onopvallende sporen van de Leidse geschiedenis, die nog steeds zichtbaar zijn voor wie er oog voor heeft, worden weergegeven in de tentoonstelling ‘Het spoor bijster’. Deze werd samengesteld naar aanleiding van de Leidse Open Monumentendagen 2008 rond het thema ‘Speuren naar sporen’.

De dubbeltentoonstelling is geopend op 19 november en loopt tot en met 31 december.  Openingstijden: www.BplusC.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×