Elsa May Averill praat met Kofi Annan, foto: PR.

Voorstelling UAF & Veenfabriek: 'Excellence in Exile'

De voorstelling ‘Excellence in Exile’, van de UAF (Stichting voor Vluchteling-Studenten) en muziektheatergezelschap De Veenfabriek, gaat over de kracht en het talent van hoger opgeleide vluchtelingen in Nederland. Onder regie van Paul Koek worden intrigerende scènes neergezet, op basis van interviews met vluchtelingen, Ruud Lubbers en de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan. De rollen worden gespeeld door actrice Adelheid Roosen, Elsa May Averill en acteur en voormalig UAF student Bright O. Richards, die zijn eigen ervaringen als Liberiaanse vluchteling in het stuk liet verwerken.

De voorstelling is gemaakt ter ere van het 60-jarig jubileum van de UAF. Deze stichting heeft sinds haar oprichting in 1948 duizenden hoger opgeleide vluchtelingen in Nederland ondersteund bij hun studie en het vinden van een passende baan. Tevens reikt het UAF de ‘Excellence Prijs’ uit aan een vluchteling, die zich in Nederland op een bijzondere manier heeft ingezet voor de mensenrechten. Een van de genomineerden is Fatna Bouz, die in Leiden woont.

Een buurvrouw over Bouz: “Fatna verdient veel meer dan een nominatie, ik weet gewoon niet hoe ik haar moet bedanken. Fatna begreep meteen dat ik als alleenstaande gevluchte moeder van twee kinderen, zonder familie of vrienden in Nederland, bijzondere steun nodig had. Zonder Fatna als betrouwbare oppas had ik nooit mijn studie kunnen afronden. Toen ze zag dat ik het moeilijk had, zei ze met zó veel liefde en een geruststellende stem dat ik nooit mocht aarzelen om haar hulp te vragen. Jaar in jaar uit ontving ze mijn kinderen, altijd, echt altijd, met een vriendelijke glimlach. Ze was als een moeder voor me toen ik te bang was om hulp te aanvaarden en bovenal is ze de ontbrekende oma voor mijn kinderen.”

De voorstellingen vinden plaats op 7 en 8 december in de Leidse Schouwburg. Kaarten zijn te bestellen via: www.leidseschouwburg.nl. Meer info: www.uaf.nl.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×