Parel Maxima te zien in schatkamer Naturalis

Een van de grootste parels ter wereld is Parel Maxima, met een gewicht van 2385 grein (119,25 gram) en een hoogte van 71 millimeter. Zelden zijn zulke grote parels voor het publiek te zien, maar Naturalis zet de deur van haar schatkamer van 19 december tot en met 4 januari 2009, open voor bezoekers. Parel Maxima is al 140 jaar in Nederland en werd tot nu toe slechts een keer eerder tentoongesteld. De parel wordt gedragen op een gouden voet, ingelegd met lak en edelstenen. ‘Maxima’ heeft een bizarre vorm en de kleur varieert van roomwit tot goudkleurig met de kenmerkende, betoverende parelglans.

Op de tentoonstelling wordt de parel vanuit twee verschillende invalshoeken belicht: een kunsthistorische en een wetenschappelijke. Bij voorbeeld: “Wat is het verband tussen de parel en het schilderij De geboorte van Venus van Botticelli? En hoe krijgt een parel vorm?”

De eerst bekende eigenaar van de parel was de Poolse reder Plonsky uit Danzig (Gdansk). Hij verkocht de parel rond 1865 aan koning Victor Emmanuel II van Italiƫ. De Amsterdamse edelsmid en juwelier Willem van Kooten kocht de parel rond 1868. De huidige eigenaar kocht de parel van diens erfgenamen. Zo is te bepalen, dat de parel al 140 jaar in Nederland is. Hoe oud dit reuze exemplaar zelf is, is nog niet bepaald. Meer info: www.naturalis.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×