Vragen LL over afluisteren mobieltjes, en pedo seksuelen

Namens Leefbaar Leiden heeft Daan Sloos het college een aantal schriftelijke vragen gesteld met betrekking tot politie en justitie. De vragen gaan over de IMSI-Catcher en veroordeelde Pedo seksuelen. Onlangs was de IMSI-Catcher in het nieuws. Dit is een apparaatje waarmee mobieltjes gelokaliseerd kunnen worden en waarmee het aldus LL mogelijk is sms-berichten en telefoongesprekken te lezen danwel beluisteren. LL is van mening dat het gebruiken van de IMSI-Catcher, een inbraak in de privacy van burgers is. De partij wil dan ook van het college weten wat de verschillen zijn in het gebruik van de IMSI-Catcher en het gebruik van opsporings camera’s in de openbare ruimte, daar waar het gaat over inbreuk maken op de privacy van personen.

Verder vraagt Sloos of de Leidse politie het apparaat al gebruikt en als dat zo is, voor welke doeleinden. Ook vraagt hij of alle opsporingsambtenaren de IMSI-Catcher kunnen inzetten, of wie er opdracht voor het gebruik ervan geeft. Tevens informeert hij naar de eventuele wettelijke regels rond het gebruik ervan. Sloos wil verder weten of personen die zijn afgeluisterd, daarover in een later stadium geïnformeerd worden. Daarnaast heeft LL een aantal vragen over veroordeelde pedo seksuelen die terugkeren en in de buurt van hun slachtoffer gaan wonen.De partij vindt het terecht dat de minister van justitie heeft besloten om burgemeesters in te lichten over terugkeer van veroordeelde Pedo seksuelen in hun woonomgeving in de directe nabijheid van het slachtoffer. De burgemeesters kunnen de desbetreffende woningbouwverenigingen en politie vervolgens inlichten. LL is benieuwd naar de gevolgen die deze mededeling aan de woningbouwverenigingen heeft voor de veroordeelden. Sloos vraagt of dit er toe kan leiden dat deze personen onder dwang moeten verhuizen naar een andere wijk in Leiden. Ook informeert hij naar de mogelijke gevolgen voor de veroordeelden, als de bewoners van die andere wijk achter hun verleden komen. In een artikel in het Leidsch Dagblad geeft de burgemeester aan, dat dit besluit van de minister hem een extra stukje gereedschap in zijn gereedschapskist heeft opgeleverd. LL wil graag meer openlijkheid over de manier waarop hij om wil gaan met dat gereedschap.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×