Vooraan v.l.n.r.: Ibrahim Olmez, Durmus Dogan, ambassadeur Selahattin Alpar, Henri Lenferink en Marc Witteman; foto: Jacqueline Borg.

'TOVER' goed voor economie en werkgelegenheid in Leiden

Gisteravond vond in de grote zaal van het gebouw van de Kamer van Koophandel in Leiden, een bijeenkomst plaats van de Turkse Ondernemers Vereniging Rijnland (TOVER). ‘TOVER’ werd vorig jaar september opgericht met het doel kennis, contacten en ervaringen uit te wisselen en een aanspreekpunt te zijn voor de gemeente en de Kamer van Koophandel. In Leiden en omgeving zijn er circa 90 ondernemers van Turkse afkomst, die bedrijven hebben opgericht in de bouw, transport, handel, horeca en industrie. Op de avond waren verschillende sprekers aanwezig, die het belang van de vereniging en de positie van de Nederlands-Turkse ondernemers toelichtten. Naast medeoprichter en tevens voorzitter Durmus Dogan en de vice-secretaris Ibrahim Olmez, nam ook de directeur van de Kamer van Koophandel, Ben Schuttenbeld, uitgebreid het woord. Speciale gasten, die de aanwezigen vervolgens toespraken, waren de Ambassadeur van Turkije, de heer Selahattin Alpar en de Leidse burgemeester Henri Lenferink. Wethouder Marc Witteman was eveneens aanwezig. “In Nederland zijn 13.500 bedrijven ingeschreven van Turkse Nederlanders, die aan 68.000 mensen werk bieden. Goed voor de economie en de werkgelegenheid”, aldus de heer Selahattin.

Lenferink zei trots te zijn, dat deze vereniging, met “de ijzersterke naam TOVER” tot stand is gekomen, maar benadrukte ook het belang van contact met de Nederlandse, niet-Turkse bedrijfsverenigingen. “Ik verwacht u dan ook allemaal op de Leidse Ondernemersborrel op 20 mei”, zei Lenferink. Verder gaf de burgemeester aan, dat de Leidse economie, ondanks de crisis, het nog goed doet en dat de gemeente verdere uitbouw van bedrijven in de regio wil stimuleren. Er wordt, volgens Lenferink, ook gewerkt aan het vestigen van een Turks Consulaat in de Sleutelstad.

De Turkse ambassadeur gaf in zijn toespraak weer, goed op de hoogte te zijn van de economische situatie in Nederland, maar vooral ook in de Leidse regio. De heer Selahattin gaf verder aan hoe belangrijk deze vereniging kan zijn, die juist ten tijde van de kredietcrisis de leden kan ondersteunen. Ook onderwerpen als integratie en de noodzaak, dat Turkije toetreedt tot de Europese Unie, kwamen aan bod.

Een goed voorbeeld van het belang van de Nederlands-Turkse ondernemers in Leiden, zijn twee leden van ‘TOVER’, de heren Demirbag. Binnenkort openen zij hun Rembrandt Hotel aan de Nieuwe Beestenmarkt in Leiden. Het hotel, dat ook over een internationaal restaurant en een grand café (De Nachtwacht) zal beschikken, biedt aan ruim 15 niet-Turkse Nederlanders werk.

De avond werd informeel afgesloten onder het genot van heerlijke Turkse gerechten van het Leidse Turkse restaurant Ala Turko.

Meer info: www.tover.eu. (aan de vertaling wordt nog gewerkt). 

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×