SP niet te spreken over OV-visie Holland-Rijnland

De SP-statenfractie is niet te spreken over de OV-visie van Holland-Rijnnland, die afgelopen woensdag gepresenteerd werd. SP-statenlid Erik Maassen meent dat een groot deel van de reizigers er juist op achteruit zal gaan, als deze visie doorgevoerd wordt. Holland-Rijnland wil volgens hem met name investeren in een paar grote lijnen tussen knooppunten, waarbij ingezet wordt op snelheid en hoge frequenties. Het aantal bushaltesneemt daarbij volgens de visie af, wat weer tot gevolg heeft dat de afstand tussen de voordeur en de bushalte veelal stijgt. Maassen vindt dat het anders moet en zegt: “Natuurlijkzijn er een aantal lijnen waar hoge snelheid en hoge frequentie een grote verbetering zou kunnen betekenen, maar Holland-Rijnland heeft geen oog voor demensen die slecht ter been en afhankelijk van het openbaar vervoer zijn. Daarnaast maken langere afstanden naar de halte het openbaar vervoer sowieso minderaantrekkelijk. De loopafstand naar een halte zou juist moeten worden verkleind.”

Maassen is vooral verbaasd over het idee van Holland-Rijnland om de bus niet meer door Zoeterwoude-Dorp te laten rijden en de halte te verplaatsen naar de provincialeweg, waar aldus de plannen een goede fietsenstalling komt. Mensen die slecht ter been zijn, hebben daar over het algemeen niets aan, omdat ze ook niet kunnen fietsen. In de OV-visie wordt een aantal belangrijke knooppunten met elkaar verbonden. Dit is aldus Maassen echter niet voldoende als het gaat om goed openbaar vervoer. Hij stelt dan ook dat er naast die verbindingen tussen de knooppunten, ook allerlei dwarsverbindingen nodig zijn, die samen een fijnmazig netwerk vormen. Momenteel voert de SP onderzoek uit naar de bereikbaarheid van het openbaar vervoer. Uit dit onderzoek is al gebleken dat een combinatie van een fijnmazig netwerk met snelle hoofdverbindingen kwalitatief goed openbaar vervoer oplevert. Tenslotte vraagt Maassen zich af hoe serieus de visie genomen moet worden. “Holland-Rijnland is niets anders dan een verzamelingwethouders zonder zeggenschap over het openbaar vervoer. De gemeenteraden hebben daar niets te zeggen. Provinciale Staten moet beslissen over het openbaarvervoer, niet een paar wethouders. Dit plan is zonde van de moeite en zorgt voor onnodige onrust.”

Advertentie

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×