De 'verblijfsvergunning' van de Pilgrim fathers uit 1609; foto: PR.

Bijzondere expositie Pilgrim Archives

Morgenmiddag, om 13.30 uur, zal wethouder Jan–Jaap de Haan een kleine, maar zeer bijzondere expositie in de Pilgrim Archives openen. Op de expositie zijn historische documenten te zien, die de relatie tussen Leiden en de Pilgrim fathers illustreren in 1609. 400 jaar geleden vestigde zich een groep Engellse vluchtelingen in de Sleutelstad. De Engelsen werden in eigen land vervolgd vanwege hun afwijkende geloofsovertuiging en vonden in het tolerante Leiden een veilige haven. Deze Pilgrims hebben een aantal jaren in Leiden gestudeerd, gewerkt en gewoond. Hiervoor had de groep bij schrijven van dominee John Robinson officieel toestemming gevraagd aan het Leidse stadsbestuur. Het bestuur antwoordde schriftelijk: “Geen eerlicke persoonen weygeren vrije ende lybre incompst omme binnen deze stede…haer woonplaets te nemen”. Dit document, getekend op 12 februari 1609, is zorgvuldig bewaard gebleven en tijdens de mini-expositie te zien.

De tentoonstelling loopt van 12 februari tot en met 14 maart. Meer info en openingstijden: www.pilgrimarchives.nl

De Pilgrim Archives, Vliet 41-43, Leiden.

Advertentie

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×