Leiden krijgt cameratoezicht bij centraal station

De gemeente Leiden krijgt 3 miljoen van de overheid om camera’s te plaatsen rond station Leiden Centraal. Het cameratoezicht komt er naar aanleiding van een verzoek van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) die ook het grootste deel van de kosten betaalt. Een bedrag van zo’n twee ton komt voor rekening van ProRail. Wel draait Leiden vanaf 2011 op voor de exploitatiekosten van 80.000 euro per jaar. Een meerderheid van de Leidse gemeenteraad stemde afgelopen avond in met de komst van camera’s. Het is voor het eerst dat er in de Leidse openbare ruimte camera’s worden opgesteld. Wel hangen er in het station zelf al langer camera’s van de NS. GroenLinks, D66, de SP en een deel van de PvdA stemden tegen.

Hoewel de camera’s in eerste instantie op verzoek van de Minister van Justitie (via de NCTb) worden geplaatst, zullen ze ook worden gebruikt voor de opsporing van strafbare feiten. Daarom zal ook de politie de camera’s uit kunnen lezen.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×