Scholieren ontbijten tegen overgewicht

Om kinderen bewust te maken van gezonde voedings- en beweeggewoonten, doen vijftien scholen in Leiden en Katwijk mee aan het Okido project van de GGD Hollands Midden. Een onderdeel daarvan is het stimuleren van ontbijten, want, dat helpt overgewicht te voorkomen. De gemeenten Leiden en Katwijk geven dit jaar financiële ondersteuning aan de scholen om mee te doen. In januari zijn de eerste vijf scholen van start gegaan. De andere tien scholen starten half maart. Steeds meer kinderen zijn te zwaar of dreigen dat te worden: in Nederland nu één op de acht schoolkinderen. Bij de Leidse en Katwijkse basisscholen die deelnemen aan het Okido-project is dat gemiddeld zelfs één op de vier kinderen.

In de projectweken krijgen leerlingen van groep 6, zes weken lang lessen over gezonde voeding en bewegen. Voorbeelden hiervan zijn de tussendoortjesles, de ontbijtles en de beweegles. Bij de beweegles leren de leerlingen nieuwe schoolpleinspellen voor tijdens de pauzes. Tijdens het project houden de kinderen op een ‘Gezond Gedragkalender’ bij welke eet- of beweeggewoonte verbeterd zijn.

Een concreet doel van het Okido-project is dat meer kinderen gaan ontbijten. Kinderen die niet ontbijten, krijgen al snel zin in snacks en snoep. Ontbijten helpt kinderen dus indirect om op gewicht te blijven.

Advertentie

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×