Bestuur Gevulei onderschatte problemen bij kringloopwinkel

Het bestuur van de gemeenschappelijke regeling Gevulei en de directie van Kringloopwinkel het Warenhuis hebben signalen over problemen bij het bedrijf onderschat. Daardoor werd niet tijdig ingegrepen en werden de problemen steeds groter. Ook GroenLinks-wethouder John Steegh (Verkeer en Milieu) is als voorzitter van het bestuur van de gevulei te weinig actief opgetreden en heeft signalen niet opgevangen of te licht ingeschat. Daardoor heeft hij het college en de gemeenteraad niet op tijd en volledig ingelicht over de problemen. De onderzoekers concluderen dat daarbij geen opzet in het spel was. wel noemen ze het optreden van Steegh onhandig. De integriteit van Steegh staat voor de commissie niet ter discussie.

Als voorzitter van het bestuur van Gevulei had Steegh zich bij zijn aantreden al moeten vergewissen van de toen bestaande situatie. Zo schrijft de onderzoektcommissie. “Er waren vanaf de start van het kringloopbedrijf met enige regelmaat problemen. Enkele onderzoeken in die tijd getuigen hiervan en zijn aanleiding geweest tot verbeterplannen. Helaas zijn veel van deze plannen tot voor kort nauwelijks uitgevoerd. Indien de wethouder in zijn functie van voorzitter dieper in de materie was gedoken, had hij eerder een einde kunnen maken aan de onregelmatigheden.”

Het rapport werd vandaag gepresenteerd. De onderzoekscommissie bestaat uit oud-Tweede Kamerlid Schutte en mevrouw Herweijer, onder meer oud-wethouder in Utrecht. D66 heeft inmiddels een verzoek aan de gemeenteraad gericht om volgende week een interpellatiedebat te mogen voeren over het rapport van de onderzoekscommissie. Dat debat is dan via Sleutelstad.nl rechtstreeks te beluisteren.

Leiden Nieuws warenhuis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×