Schets van een Neanderthaler, foto: RMO.

'Neanderthaler uit de Noordzee' te zien in RMO

Vanmiddag heeft minister Plasterk het unieke schedelfragment van de eerste Nederlandse Neanderthaler onthuld in het Leidse Rijks Museum van Oudheden. Het meer dan 40.000 jaar oude schedelfragment, met kenmerkende dikke Neanderthaler-wenkbrauwboog, is gevonden langs de Zeeuwse kust en afkomstig van de Noordzeebodem. Vergelijkingen met elders gevonden Neanderthalerschedels, laten zien, dat het om een betrekkelijk jonge man gaat, die waarschijnlijk al vanaf zijn geboorte een goedaardige tumor had. Onderzoek van de chemische samenstelling van het bot toont verder aan, dat zijn dieet voornamelijk uit vlees bestond. Vanaf morgen tot en met 27 september is het fossiel te zien in de presentatie ‘Neanderthaler uit de Noordzee’ in het museum.

De volledige onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift ‘Journal of Human Evolution’.

Meer info: www.rmo.nl.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×