Opzoek naar skelet en dodogezang

Het expeditieteam van het Dodo Research Programme is volgende maand op Mauritius. Voor de vierde keer gaan de onderzoekers daar opgravingen doen in het dodo-massagraf in het moeras Mare aux Songes. Dit is een put van 2 bij 2 meter, die ze centimeter voor centimeter gaan afgraven, in de hoop een volledig skelet van de dodo te vinden. Het bewuste moeras is één van de belangrijkste vindplaatsen van fossielen op een vulkanisch eiland.

Sinds het gebied is ontdekt, zijn er op een oppervlak van maar 25 vierkante meter meer dan 10.000 botfragmenten opgegraven van 23 soorten dieren, zoals schildpadden, vleermuizen, reptielen en vogels. Ongeveer 10% van die botten, is afkomstig van de dodo die in de 17e eeuw uitstierf. De botten in het moeras zijn zo’n 4.000 jaar oud. Dit jaar zal het onderzoeksteam grondwater wegpompen, om zo een droge opgraving te doen en te zien hoe de botten precies in het massagraf steken. De onderzoekers hopen op die manier te weten te komen, hoe de dieren zo massaal aan hun einde zijn gekomen. Omdat nog niet bekend is wat voor geluid de dodo maakte, zal ook dat tijdens de expeditie worden onderzocht. Dit onderzoek is in handen van gedragsbiologen Dagmar Aarts en Selvino de Kort van de Universiteit van Leiden.Het team bestaat verder onder meer uit Naturalis-paleontologen John de Vos en Hanneke Meijer.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×