Foto: PR

Twee eerste prijzen voor restaurants op Leiden Culinair

Winnaar van de restaurantwedstrijd op Leiden Culinair is een combinatie van twee bedrijven geworden: de restaurants Upstairs en het Haagsche Schouw. Ze waren al eens derde en tweede en dit jaar sleepten ze dan ook de eerste prijs in de wacht. De tweede prijs ging naar de combinatie In den Doofpot en Allemansgeest. “Alles aan deze beide bedrijven straalt professionaliteit uit,” aldus de jury onder leiding van topkok Paul Fagel. De derde prijs ging naar de combinatie Buddha’s, ’t Fust en Fandango. “We waren heus verrast en bijna tot aan het einde voerden zij onze ranglijst aan.” Eervolle vermeldingen waren er ook voor enkele restaurants die net buiten de prijzen vielen. Jurylid Willem Buijteweg: “We hadden er zelfs drie gepland: Rembrandt, Fijn en Koetjes. Maar we mochten er van de organisatie maar een uitreiken. Dat wordt dan Koetjes.”

Kritiek van de jury was er ook. Willem Buijteweg tijdens de uitreiking van de prijzen: “Als eerste een groot compliment aan organisatie en alle deelnemers: wat ziet het er hier prachtig uit. Zonder enige twijfel is Leiden Culinair wellicht niet het grootste, maar beslist het mooiste culinaire evenement van ons land.” De jury vond wel, als altijd, dat er veel dezelfde producten werden geserveerd. “Dus in veel zaken gamba’s, tonijn en zalm. Het aantal hamburgertjes met een stukje lever was ook groot.”

Buijteweg: “Gelukkig was er bij een aantal bedrijven wat zeezout op de tonijn gedaan. Vorig jaar kwam dit al aan de orde, toen Mario de Ridder van restaurant De Zwetheul met twee Michelin sterren jurylid was. Maar nog niet overal heeft de kok het verschil ‘met en zonder zout’ geproefd. Dat is zonde. Nog zo’n voorbeeld van koks die niet proeven: Leg nooit zomaar een plukje sla op het bord als garnering. Ook deze gardering verdient immers aandacht, een dressing dus. Want sla zonder dressing is voer voor konijnen. Voor het publiek: let goed op: er zijn maar een paar bedrijven op dit plein die de sla van dressing voorzien. Daar zitten dus de goeie koks. Althans dat was gisteravond zo. Vanaf nu is dat misschien anders….”

Advertentie

Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×