Leiden zet monumenten op de kaart

Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt in Leiden de 22e editie van de Open Monumentendagen plaats. Ruim 30 bekende monumenten en onontdekte gebouwen worden in kaart gebracht en tijdens Open Monumentendagen opengesteld voor publiek. Met het thema ‘Leiden op de kaart’ spelen stadskaarten een prominente rol tijdens de Open Monumentendagen 2009. Leiden heeft van oudsher een rijke historie in cartografie. Niet alleen woonden en werkten beroemde kaartmakers als Egbert van Gorkum in Leiden (zijn voormalig woonhuis aan het Rapenburg 6 is één van de opengestelde monumenten) en is de stad zelf vele malen onderwerp geweest van historische kaarten, Leiden staat in de top vier van Nederlandse steden als het aankomt op aantal en omvang van de aanwezige kaartencollecties die ook op wereldniveau meetellen.

Speciaal voor de Open Monumentendagen wordt een unieke verzameling historische kaarten tentoongesteld op 10 monumentale locaties in Leiden waaronder de Synagoge, museum Het SieboldHuis en De Bakkerij. De kaarten, voornamelijk afkomstig uit de collectie van John Steeg en Harrie Teunissen, hebben veelal een band met het pand waarin ze getoond worden. Zo gaan de kaarten in Diaconaal Centrum De Bakkerij over vluchtelingen en hun land van herkomst en zijn kaarten als kunstwerken onderwerp van een bijzondere tentoonstelling in Stedelijk Museum de Lakenhal. Ook kunnen bezoekers van de Open Monumentendagen kaarten uit de beroemde Bodel Nijenhuiscollectie van de Universiteit Leiden bekijken en presenteert het Regionaal Archief een tentoonstelling bestaande uit de kaartboeken van weeshuizen, gasthuizen en buitengetimmerten.

In de Leidse Schouwburg draait een bijzondere film over Leiden. In opdracht van de Unit Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden is de kaart die Johan Blaeu in 1649 maakte van Leiden gedigitaliseerd en driedimensionaal gemaakt. De kijker loopt zo als het ware door het Leiden van de 17de eeuw.

Uitgebreid programma
Een wandel- en een fietsroute voeren langs de toegankelijke monumenten. Daarnaast is er een uitgebreid programma met gratis inloopconcerten, tentoonstellingen en demonstraties van ambachtslieden. Ook is er een beurs met oude ansichtkaarten van onder andere Leiden. Voor kinderen is er een afwisselend programma samengesteld met onder andere jeugdtheater en een spellencircuit. Alle jeugdactiviteiten zijn terug te vinden in de speciale Kidsgids. Met deze gids in de hand kunnen kinderen een speurtocht maken door de Leidse binnenstad langs opengestelde monumenten. Verder zijn er in het Monumentenweekeinde de Open Dagen Stadhuis en in het kader van de Autovrije zondag is een groot deel van de binnenstad op zondag 13 september autovrij.

Programmaboek en Kidsgids
Meer informatie over de opengestelde monumenten, het volledige programma en de achtergronden staan op de website www.leiden.nl/openmonumentendagen en in het programmaboek. Het programmaboek en de Kidsgids zijn vanaf de eerste week in september op diverse locaties in Leiden en de regio beschikbaar.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×