Leids zaad bevrucht hele wereld

Op 26 juni was het eindelijk zover en kwam de eerste van de twee Reuzenaronskelken in de Leidse Hortus tot bloei. Dat is altijd een bijzondere gebeurtenis, want deze ‘Penisplant’ bloeit maar eens in de acht tot vijftien jaar. Via een weblog van de Hortus kon het publiek ook thuis de hele gang van zaken volgen. Tijdens de bloei van het eerste exemplaar is het schutblad verwijderd en heeft men stuifmeel afgenomen. Daarmee werd de nieuwe bloeiwijze bestoven met als resultaat, dat er bessen aan de plant komen. In deze bessen groeien zaden die na een paar maanden worden geoogst en naar allerlei botanische tuinen in de wereld verzonden worden.

De ‘Penisplant’ komt in het wild alleen maar voor in Sumatra en is daardoor erg kwetsbaar. Botanische tuinen, waarvan er maar 30 wereldwijd een Reuzenaronskelk bezitten, werken daarom samen om deze soort te vermeerderen.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×