Leids Film Festival opent met Nederlandse première van The Informant

Na Brian de Palma, Ridly Scott en Oliver Stone mag dit jaar Oscarwinnaar Steven Soderbergh met The Informant ! het Leids Film Festival 2009 openen. De nieuwste film van Soderbergh gaat op de vierde editie van het Leids Film Festival in Nederland in première. Het jonge festival is trots deze productie, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de bekendste klokkenluider uit de Amerikaanse geschiedenis, als openingsfilm te mogen presenteren. De film vertelt het verhaal van klokkenluider Mark Whitacre, die in een FBI-onderzoek naar kartelafspraken feiten en fantasie verwart, met in de hoofdrol niemand minder dan Academy Award-winnaar® Matt Damon. The Informant! wordt getoond tijdens de officiële publieksopening op 27 oktober in het Trianon Theater in Leiden. Warner Bros. Pictures brengt de film op 29 oktober in de Nederlandse bioscopen uit.

Steven Soderbergh, die eerder de Ocean’s 11, 12 en 13 – films maakte, geeft op humorvolle wijze een inkijkje in het onderzoek naar één van de grootste prijsschandalen in de Amerikaanse geschiedenis. Na een bliksemcarrière bij Archer Daniels Midland, een gigant in de agrarische industrie, besluit Mark Whitacre het internationale prijskartel waaraan zijn werkgever deelneemt bij de FBI aan te geven. Wanneer hij voor de FBI bewijs moet aanleveren en een verborgen bandrecorder in zijn aktetas krijgt, voelt hij zich meteen een soort geheim agent. Helaas voor de FBI is hun ooggetuige niet zo openhartig geweest over zijn eigen gegraai in de bedrijfskas waardoor het steeds lastiger wordt om de ware feiten en de wilde fantasieën van Whitacre uit elkaar te houden. Met alle gevolgen van dien. De film is gebaseerd op het boek ‘The Informant (A True Story)’ van Kurt Eichenwald.

Het Leids Film Festival vindt plaats van 27 oktober tot en met 1 november 2009 op diverse locaties in Leiden.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×