Bonaventuracollege ontruimd na vondst explosiegevaarlijke stoffen

Vanmorgen werden ruim duizend leerlingen uit de klassen gehaald van het Bonaventuracollege aan de Burggravenlaan. Ook de omgeving werd afgezet, zo meldt de Volkskrant deze morgen. Bij het opruimen van een chemicaliënvoorraad in het scheikundelokaal werd picrinezuur in kristalvorm aangetroffen, dat zeer schokgevoelig is en kan leiden tot explosies. Picrinezuur werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om granaten te vullen. Deze stof is op zich stabiel en wordt gebruikt tijdens scheikundelessen. Wanneer er echter kristallen ontstaan wordt het een zeer gevaarlijke substantie. In maart dit jaar werd een schoolgebouw in Breda ontruimd, omdat deze stof in een speciale berging instabiel was geworden. De Explosieven Opruimingsdienst moest er aan te pas komen om de stof tot ontploffing te brengen.

update
De brandweer meldt dat er geen explosiegevaar is. Het Explosieven Opruimingscommando haalt het picrinezuur op. Het vermoeden is, dat de lessen vanmiddag weer gewoon hervat worden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×