Drs Doris Wintgens Hötte vertelt enthousiast over de tentoonstelling, waar op dat moment de laatste hand aan wordt gelegd. Foto's: Jacqueline Borg

Voorproefje grote Van Doesburgtentoonstelling bij Lakenhal

Vanmiddag vond de perspresentatie plaats van de grote tentoonstelling, die vanaf 20 oktober voor publiek geopend is: ‘Van Doesburg and the International Avant-Garde: Constructing a New World’. Voor een klein gezelschap van nationale en internationale pers, gaf conservator moderne kunst en medesamensteller van de tentoonstelling, Drs Doris Wintgens Hötte, een uitgebreide rondleiding, waarin het thema en de achtergronden van de tentoonstelling uitvoerig en enthousiast belicht werden. De nieuwe directeur van de Lakenhal, Meta Knol, kon maar kort blijven, omdat haar laatste project voor het Centraal Museum in Utrecht, waar zij voorheen werkzaam was, deze middag werd geopend. De nieuwe tentoonstelling, met meer dan 300 werken van circa 80 kunstenaars, die de grote invloed van Van Doesburg weergeven, slingert zich kleurig door het museum, tussen de bestaande collecties door.

Samenwerking

De nauwe samenwerking met Tate Modern in Londen, die kort na de eerste initiatieven van de Lakenhal, met hetzelfde thema een tentoonstelling wilde opzetten, opende extra mogelijkheden voor bruikleen van belangrijke stukken, die vanuit diverse landen en werelddelen naar de Lakenhal zijn verzonden. Volgens Wintgens Hötte, leverde vooral de verpakking van al die werken, die in gigantische kratten werden aangeleverd, de nodige ruimteproblemen op. Verder benadrukt Wintgens Hötte de uitstekende en gelijkwaardige samenwerking met Tate Modern en het goede teamverband waarin gewerkt werd met de medesamenstellers Gladys Fabre en Vincent Todoli.

De Stijl

Grote kleurige panelen, in enigszins afgezwakte tinten van ‘De Stijl’, leiden de bezoekers door het museum. Onvermoeibaar en vol geestdrift verrichtte Van Doesburg (1883-1931) baanbrekend werk als initiator, ambassadeur, promotor en organisator van de nieuwe kunst. Hij werkte als schilder, architect, vormgever, typograaf, kunstcriticus, dichter, redacteur en uitgever. In alle disciplines streefde hij naar vernieuwing, als een ‘constructeur van het nieuwe leven’. In 1917 richtte hij in Leiden het tijdschrift ‘De Stijl’ op, een platvorm van de gelijknamige kunstbeweging, waarvan de invloed binnen de internationale avant-gardistische kunstwereld enorm was.

De tentoonstelling

De tentoonstelling loopt van 20 oktober tot en met 3 januari 2010. Er is werk te zien van, onder andere: El Lissitzky, László Moholy-Nagy, Gino Severini, Kurt Schwitters, Hans en Sophie Arp, Hans Richter, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár en Alexander Archipenko. Een groot deel hiervan is nog nooit eerder in Nederland te bewonderen geweest. Daarna verhuist de hele tentoonstelling naar Tate Modern in Londen.

Catalogus

Naar aanleiding van deze tentoonstelling is een rijk geïllustreerde (Engelstalige) catalogus verschenen, onder redactie van de drie samenstellers. Het boekwerk met 250 kleurenafbeeldingen kost € 25,- en is te koop bij de balie van het museum. Meer info: www.lakenhal.nl

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×