Engelsman bouwt orgel Hooglandse Kerk

Een Engelse orgelbouwer is uitgekozen om het nieuwe Engelse zogeheten kathedraalorgel in de Hooglandse Kerk te realiseren: Henry Willis & Sons. Deze firma bouwde onder andere de orgels van de St. Paul’s Cathedral en de Royal Albert Hall in Londen, dus is niet de eerste de beste. Willis & Sons werd uit vier kandidaten gekozen. Volgens de Stichting Cathedral Organ Leiden, initiatiefnemer van het toekomstige pronkstuk in de kerk, is Leiden hiermee verzeker van ”een uniek en monumentaal orgel, dat wordt vervaardigd met hart voor traditie en liefde voor de locatie.”

Het nieuwe orgel is naar verwachting gereed in 2014 – acht jaar nadat de stichting de plannen bekend maakte om de Hooglandse Kerk te willen voorzien van een groot Engels orgel. De afgelopen vier jaar hebben velen zich achter die plannen geschaard. Zoals ruim 300 donateurs, maar ook het Prins Bernhard Cultuurfonds, adverteerders en sponsors.

De Engelsen hebben zich al gebogen over het ontwerp. Hierbij laten ze het basisinstrument uit 1892 zoveel mogelijk intact. Het wordt uitgebreid met alle registers die een Engels kathedraalorgel zo bijzonde maken. In de tussentijd tracht de Stichting Cathedral Organ Leiden het aanzienlijke restant van de financiering rond te krijgen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×