Stijlkamer molen De Valk: soms wel goud dat er blinkt

De uit 1869 daterende stijlkamer van molenmuseum De Valk is in een nieuw jasje gestoken. De beschilderingen op wanden en plafond zijn gerestaureerd, er is opnieuw behangen en het meubilair kreeg een grondige oppoetsbeurt. Cultuurwethouder De Haan verricht aanstaande vrijdagmiddag de openingshandeling, waarna de stijlkamer weer voor publiek te bezichtigen is. De Leidse restaurateur Peter Willemse kijkt meer dan tevreden terug op de klus, die hem en echtgenote Joyce zes weken kostte. Het meest verrassend was de vondst van echt goud!

Willemse: ,,We hadden daar van tevoren geen idee van, maar onder de afbladderende verf kwamen echt gouden biesjes en dito ornamentjes tevoorschijn. Goud dat in de jaren zestig was weggeschilderd. Natuurlijk hebben we dat zorgvuldig teruggebracht en dat goud geeft nu letterlijk wel extra glans en rijkdom aan deze `zondagse kamer’.”

De kamer was volgens Peter Willemse zwaar verwaarloosd toen hij aan de slag ging. ,,Je rook het vocht als je binnen kwam. Muren van een molen lopen schuin, dus vangen ze alle regen en dat loopt dan heel langzaam naar binnen.”

Tijdens zijn werk in de molen kon de restaurateur aan den lijve ondervinden hoe populair de enige in Leiden overgebleven stellingkorenmolen is, vooral bij buitenlandse toeristen. ,,Je zou zeggen: molen De Valk, veel Leidser kan het niet. Maar juist de Japanners en Amerikanen bleven aan de deur kloppen!” Volgens de officiële cijfers trekt het molenmuseum jaarlijks 30.000 bezoekers.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×