De Lakenhal laat 17.000 objecten aan publiek zien

Stedelijk museum De Lakenhal houdt een `sabbatical jaar’. Directeur Meta Knol wil 2010 gebruiken om de eigen collectie te inventariseren. Bezoekers kunnen daarvan meegenieten: het grootschalig onderzoek vindt in de publieke ruimte van het museum aan de Oude Singel plaats. Het gaat om maar liefst 17.000 objecten, die aan de lopende band worden getoond. Meta Knol, sinds vier maanden zwaait zij de scepter in De Lakenhal, heeft ambitieuze plannen. Ze wil meer ruimte om het werk dat het museum in huis heeft, ook echt te kunnen tonen. Nu liggen er nog (te)veel werken in het depot.

Ze heeft het politieke tij mee. De gemeenteraad heeft begin deze maand besloten om ruim een miljoen euro beschikbaar te stellen om de collectie in De Lakenhal op orde te brengen. En dan gaat het niet alleen om schilderijen, maar ook om bijvoorbeeld een jurk. Een heel speciale, wel te verstaan. De jurk is 200 jaar oud, zwaar gehavend en is gemaakt van bruin katoen. Er zit een briefje bij: `Deze japon heeft behoord aan mijne grootmoeder Gertrude Stephanie Rau, geb. van Randwijck. Zij had hem aan tijdens de ramp te Leiden 12 jan. 1807′. Op die fatale datum explodeerde in de Leidse binnenstad een schip vol buskruit. De ravage was onvoorstelbaar en vele Leidenaren kwamen om het leven. De jurk vertelt dus een bijzonder verhaal, reden waarom De Lakenhal dit opmerkelijke voorwerp toont.

Overigens heeft het stedelijk museum een succesvol jaar achter de rug dank zij de grote tentoonstellingen over schrijver Jan Wolkers en Theo van Doesburg. Laatstgenoemde tentoonstelling is nog tot en met 3 januari te zien.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×