700 politiemensen actief tijdens jaarwisseling Leiden en regio

Met ruim 700 agenten is de Politie Hollands Midden tijdens de afgelopen jaarwisseling aan het werk geweest in onze regio en de Sleutelstad. De strategie van de politie was om snel op te treden bij beginnende opstootjes en brandstichtingen, om te voorkomen dat de situatie uit de hand liep. In totaal verrichtte de politie 71 arrestaties, vooral voor vergrijpen als vernielingen, het afsteken van illegaal vuurwerk en brandjes. Dat is bijna de helft van het aantal van vorig jaar.
De ME, die preventief aanwezig was, hoefde in Leiden niet op te treden, wel in Moerkapelle, waar jongeren de politie bestookten met vuurwerk.
De Regionale Brandweer van Hollands Midden heeft 650 brandmeldingen verwerkt, met name kleinere brandjes en een grote in Noordwijk, waar een woonhuis geheel uitbrandde, doordat er vermoedelijk vuurwerk door de brievenbus was gegooid. Daarbij werden zes aangrenzende woningen tijdelijk ontruimd.

De politie heeft tientallen aanhoudingen in Leiden verricht voor vernielingen en brandstichting.
Rond de Dijkstraat was het rond 23.00 uur onrustig en ook op de kruising Sumatrastraat/Atjehstraat is het vlak na twaalf uur ’s nachts onrustig geweest. Escalatie kon worden voorkomen.
In de Leeghwaterstraat heeft de politie twee 14-jarige Leidse jongens aangehouden voor het afsteken van vuurwerk in de richting van agenten.
Op het Alexandrine Tinneplein is een 18-jarige Leidenaar aangehouden voor bestoken van een agent met vuurwerk; de agent heeft aangifte van mishandeling gedaan.
Op de Dobbedreef werd een 28–jarige automobilist uit Leiden aangehouden, die dronken achter het stuur zat van zijn auto en zonder lichten reed.
In een woning aan de Morslaan, waarvan de bewoners niet thuis waren, werd de achterdeur vernield en onder andere geld, sieraden en audioapparatuur meegenomen.

Oegstgeest
De politie heeft vlak na de jaarwisseling een 27-jarige man uit Noordwijk op heterdaad betrapt bij het plakken van een vuurwerkbom op een ruit van een bushokje. De man is aangehouden en de vuurwerkbom in beslag genomen.
Bij de prof. Dr. Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan zijn tijdens de jaarwisseling zestien ruiten ingegooid. De politie doet buurtonderzoek naar de vernielingen.

Warmond
Ter hoogte van het oude gemeentehuis aan de Herenweg is tijdens de jaarwisseling een oude auto vol met brandbaar materiaal in brand gestoken. De brandweer heeft de brand geblust en de auto is weggesleept. De politie onderzoekt wie de eigenaar van de auto is.

Leiderdorp
Donderdagavond, rond 21.32 uur, zijn er op de Wilddreef twee auto’s uitgebrand en een auto zwaar beschadigd. Vermoedelijk gaat het om brandstichting. De politie doet onderzoek en verzoekt getuigen zich te melden via 0900 – 8844. Een aantal jongeren vernielden een bushokje en werden aangehouden; het glas lag al aan diggelen.

Politie Hollands Midden heeft zich dit jaar extra gericht op de aanhouding van vandalen, waarbij wordt ingezet op het verhalen van de schade op de daders. Inmiddels is gestart met de opsporing van de daders. Mensen, die over foto- of videomateriaal van vernielingen beschikken, worden verzocht de beelden via het upload formulier op de site van de politie ter beschikking te stellen.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×