Ordeverstoorders Nieuwjaar voor snelrechter

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft 4 januari zeven verdachten uit de regio Politie Hollands Midden voor de supersnelrechter gebracht. Vier Leidse verdachten kregen te maken met dit ‘lik op stukbeleid’ in verband met gepleegde misdrijven tijdens Oud & Nieuw. Twee 17-jarigen en een 16-jarige uit Leiden moesten voorkomen voor openlijke geweldpleging. De politierechter besloot om deze zittingen aan te houden, omdat er mogelijk camerabeelden zijn ; de drie moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. De vierde verdachte, een 17-jarige leidenaar, werd aangehouden, omdat hij ruiten ingooide van een portiek aan de Surinamestraat. De officier van justitie eiste 40 uur werkstraf, twee weken voorwaardelijke jeugddetentie en huisarrest tijdens de volgende jaarwisseling.

Een 18-jarige Leidenaar moest voorkomen voor de supersnelrechter omdat hij ervan werd verdacht dat hij op oudjaarsnacht in Leiden vuurwerk richting twee politieagenten heeft afgeschoten. Dit gebeurde toen een vriend van de verdachte werd aangehouden door de politie. De verdachte bemoeide zich met deze aanhouding en werd door de agenten gesommeerd weg te gaan. In plaats van te vertrekken, stak hij een Romeinse kaars aan en richtte deze op de twee agenten. De politieagenten werden vervolgens geraakt door vuurballen. Toen hij werd aangehouden verzette hij zich. De officier van justitie eiste 4 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk, een huisarrest voor de komende jaarwisseling en een schadevergoeding voor de twee betrokken agenten. De rechter vond de eis van het OM aan de hoge kant omdat de verdachte geen strafblad had en ook omdat er persoonlijke omstandigheden meewogen. Zij legde de verdachte dan ook een taakstraf op van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Daarnaast heeft ook hij een huisarrest voor de komende jaarwisseling.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×