Dodelijk slachtoffer door CO-vergiftiging

Vanmorgen is in een woning aan de Meerburgerkade een vrouw om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging. Ook haar hond overleefde de te hoge concentratie CO in de woning niet. De Brandweer Hollands Midden laat weten dat er de afgelopen dagen veel meldingen zijn binnengekomen van mogelijke CO-vergiftiging en roept daarom op om altijd goed te ventileren. Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar en geurloos dodelijk gas. Moderne energie efficiënte, luchtdichte huizen kunnen het probleem alleen maar groter maken, omdat de door CO verontreinigde lucht binnenshuis blijft hangen. Wanneer CO ingeademd wordt, gaat het een verbinding aan met de hemoglobine in het bloed (COHb) waardoor er geen zuurstof meer opgenomen en getransporteerd kan worden. De symptomen van CO vergiftiging zijn griepachtig, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid. Naarmate er meer COHb in het bloed komt, moeten de slachtoffers overgeven en raken ze bewusteloos. Dit wordt gevolgd door hersenletsel, waarna de slachtoffers kunnen overlijden.

Een veel voorkomend misverstand is, dat koolmonoxide naar de grond zakt. Koolmonoxide heeft echter een nagenoeg identiek soortelijk gewicht als lucht en verspreidt zich dus gelijkmatig over de ruimte. Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van aardgas in geiser of gaskachel. Als er dan onvoldoende wordt geventileerd in huis ontstaat er een ophoping van koolmonoxide.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×