De Leidse restaurateur Peter Willemse voor het bijzondere schilderij. De linkerhelft is al schoon. (foto Studio Willemse)

Kolossaal doek even in Leiden

Ronduit spectaculair is het schilderij dat momenteel het atelier van de Leidse restaurateur/schilder Peter Willemse siert. Het drie bij vier en een halve meter grote doek laat buffels zien, die door een tijger worden besprongen. Het is een werk van de Belgische kunstenaar Charles Verlat (1824-1890). Het kolossale doek werd in 1857 aangekocht door een groep van 87 Artisleden. Destijds waren er in Nederland geen kunstenaars te vinden die een dergelijk formaat schilderij vervaardigden en de Amsterdamse dierentuin was zeer ingenomen met het werk. Het doek wordt ingrijpend gerestaureerd. Op de foto is te zien dat de linkerkant al is schoongemaakt. Peter Willemse (hij is ook de maker van het schilderij dat de foyer in de Schouwburg siert) is ervan onder de indruk. ,,We vergeten vaak dat kunstenaars in die tijd uit hun hoofd moesten schilderen. Waar wij tegenwoordig overvoerd worden door foto’s en beelden, moesten ze het in die eeuw zonder al die voorbeelden doen.”
Willemse is al bijna een maand met de restauratie bezig en denkt het doek eind van de maand weer bij Artis af te leveren.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×