Op de tekening een schets van een deels bebouwde Garenmarkt met rechtsboven appartementen om de huidige Hoogvliet-garage heen gebouwd. (Afbeelding: VVKH Architecten uit Leiden).

Garenmarkt krijgt ondergrondse parkeergarage

Er komt een ondergrondse parkeergarage op de Garenmarkt. Dat heeft het College van B&W zojuist bekendgemaakt. Hoeveel auto’s er straks kunnen parkeren is afhankelijk van de keuze die eind dit jaar gemaakt zal worden. Er worden door Projectontwikkelaar Synchroon drie varianten uitgewerkt, variërend van een één- tot een drielaagse garage. Of er bovengronds bebouwing met woningen en winkels mogelijk is, wordt ook nog nader onderzocht. Volgens VVD-wethouder Pieter van Woensel (RO, Binnenstad en Publiekzaken) is het hard nodig om de Garenmarkt aan te pakken: “Het is nu een kaal parkeerplein met daar tegenover een sterk in het oog springende, verouderde parkeergarage en een overheersende verkeersfunctie met brede asfaltwegen.” Het Leidse architectenbureau Verheijen Van Rijwijk Knappers de Haan (VVKH architecten) maakte het ontwerp.

Synchroon heeft vanwege technische en financiële overwegingen een voorkeur voor de bouw van een tweelaagse parkeerkelder. Het college wil alle drie de bovengrondse varianten uitgewerkt hebben. In één variant blijft de Garenmarkt onbebouwd. Ook het belang van de evenementenfunctie van de Garenmarkt wordt meegenomen in het onderzoek. Het gebied krijgt ook een aantrekkelijkere uitstraling door de herontwikkeling van het Hoogvliet-blok.

In het plan is ook een schil van appartementen rondom de parkeergarage boven de Hoogvliet supermarkt opgenomen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×