Leiden zet zoektocht AZC voort

De Leidse gemeenteraad neemt geen genoegen met het feit dat de zoektocht van het college naar een permanente locatie voor een asielzoekerscentrum (azc) op niets is uitgelopen. SP-raadslid Roos van Gelderen vindt dat Leiden een stad van vluchtelingen moet blijven en een permanente opvang hoort daarbij. Samen met de PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie diende ze daarom een motie in die het college opdraagt verder te zoeken naar een geschikte plek. Volgens VVD-wethouder Pieter van Woensel is zo’n zoektocht binnen de stad kansloos: “Je moet op zoek naar een onbebouwde lap grond van 1 hectare die in het bezit van de gemeente is, infrastructuur heeft en waar nog geen plannen voor zijn. We hebben in eerste instantie 23 plekken bekeken. daar bleven er zes van over, toen vier en toen nul. en we hebben het echt goed onderzocht, het is geen politieke onwil.” Van Woensel wil nu met de regio aan de slag. “We hebben dat gevraagd, een aantal heeft negatief gereageerd en het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) praat nog met een paar gemeenten.” Het college wil zich wel hard blijven maken voor een plek buiten de stad. CDA-raadslid Monique van Sandick waarschuwt het college wel dat de regio dat signaal zelf moet oppakken: “Uit vrije beweging, niet omdat Leiden dit doorduwt in regio.”

Een alternatief voorstel van GroenLinks om een AZC te realiseren op het Wernink-terrein biedt volgens Van Woensel geen soelaas. “Dat terrein moeten we dan eerst verwerven. Dat is niet snel te regelen, en ook de provincie heeft daar moeite mee vanwege de huidige functie als bedrijventerrein. Het is niet onoplosbaar, maar er zijn financiële, politieke en juridische belemmeringen. Dan ben je jaren en miljoenen verder. Het is niet onmogelijk, maar ik hou het niet voor mogelijk.” Volgens Daan Sloos van Leefbaar Leiden is het prima dat er geen geschikte locatie is gevonden: “Wij vinden dat prima. De stad van vluchtelingen is voor ons niet vanzelfsprekend. We hebben dat jaren gedaan, nu maar eens een ander. Wat ons betreft vinden we ook nooit een plek.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×