Kieskompas onder vuur

De kritiek op het Leidse Kieskompas zwelt aan. Uit een e-mailwisseling tussen de Leidse politieke partijen en directeur André Krouwel van Kieskompas die de redactie van Sleutelstad kreeg toegespeeld, blijkt dat veel partijen ongelukkig zijn met de werkwijze van Kieskompas. Zo zouden de stellingen nog op het allerlaatste moment zijn aangepast, waardoor de partijen nauwelijks gelegenheid hadden om daar nog op te reageren. Sp-raadslid Eva de Bakker reageert boos: “Wij vinden de gang van zaken, de tijdsdruk, de subjectieve wijzigingen en de communicatie hierover niet terecht. Om eerlijk te zijn vind ik het erg lastig samenwerken met Kieskompas, omdat het woord ‘samen’ niet tot uitdrukking komt in de door jullie gestelde wijzigingen. En dat na een conferentie van vijf uur over de stellingen en dan ook nog zonder argumenten. Dat gaat erg ver.” Ze dringt aan op een evaluatie, zodat Kieskompas lering kan trekken uit het proces. Ook Marco van Duijn van Stem Terug steekt zijn kritiek niet onder stoelen of banken: “Nu wordt opeens voortgesteld om stelling 28 te veranderen van een vraag over heroïneverstrekking naar een vraag over een gebruikersruimte. Dat is een heel ander issue dat van elke deelnemer een nieuw antwoord vraagt. Ik vraag me af waarom er überhaupt een stellingenconferentie is geweest wanneer Kieskompas door deelnemers aangedragen stellingen eigenhandig inkleurt en verkleurt. Het feest van de democratie krijgt zo al bij voorbaat een vieze bijsmaak.”

Directeur Krouwellaat weten graag naar Leiden te komen om uit te leggen waarom Kieskompas nog tot het moment van livegang ingaat op suggesties om de vragenlijst te wijzigen. “Dat gebeurt altijd op verzoek van politieke partijen en iedereen krijgt de kans geboden om hun mening te geven over een mogelijke wijziging. Wij beslissen bij Kieskompas uitsluitend op basis van methodologische overwegingen welke aanpassingen wel of niet wenselijk zijn.” Overigens doet Kieskompas ook na die livegang nog aanpassingen. Naar aanleiding van klachten van onder meer de Vrienden Oostvlietpolder werd het antwoord van GroenLinks op de vraag is die polder groen moet blijven verandert van ‘neutraal’ in ‘voor’.

Een ander punt van kritiek waar meerdere partijen Kieskompas op aanspreken zijn de soms onbegrijpelijke stemadviezen. Zo meldt campagneleider Vincent Kagie van GroenLinks dat hij van verschillende mensen de klacht krijgt dat ze het 88% eens zijn met GroenLinks en 66% met Stem Terug en de SP, maar toch als advies krijgen om op één van die andere partijen te stemmen. Kagie: “Dit komt op mij nogal bizar over.” Stem Terug heeft soortgelijke ervaringen en heeft inmiddels enkele voorbeelden van die verwarrende adviezen op de website geplaatst.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×