Tijdens een drukbezocht debat over homosexualiteit bij het COC aan de Langegracht in Leiden bleken alle partijen het over in elk geval 1 ding eens: Voorlichting is het belangrijkste wapen in de strijd om meer begrip voor de positie van homo's en lesbiennes. (Foto's: Chris de Waard).

Roze debat: "Homo's hebben geen reet aan betutteling"

Dinsdagavond vond in het gebouw van homobelangenvereniging COC Leiden een ‘roze debat’ plaats in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel echt vuurwerk uitbleef, kwamen er toch enkele opvallende tegenstellingen naar boven. Zo wil de SP, bij monde van raadslid Roos van Gelderen, bijvoorbeeld dat de gemeente een veel sterkere regierol op zich neemt als het gaat om homo-emancipatie, terwijl PvdA-lijsttrekker Gerda van den Berg vooral het vele goede werk van het COC Leiden prijst. Voorzitter ad interim Julie van Schravendijk van het COC Leiden prijst weliswaar de samenwerking met de gemeente, maar wil ook graag een actievere rol van de gemeente: “Leiden heeft twee uur ambtelijke ondersteuning per week, terwijl er vergelijkbare gemeenten zijn die wel 46 uur investeren in ondersteuning.” CDA-raadslid Monique van Sandick ziet de krappe ambtelijke ondersteuning als een compliment aan het COC: “Omdat het COC zo actief is, kunnen wij met die twee uur af.”

Waar alle partijen het wel over eens zijn, is dat voorlichting erg belangrijk is. Niet alleen op scholen, maar bijvoorbeeld ook aan medewerkers van bijvoorbeeld de thuiszorg. Ook zou het COC niet de enige gesprekspartner van de gemeente moeten zijn als het om homozaken gaat. Ook arganisaties als bijvoorbeeld Radius hebben projecten die op homosexuele mannen en vrouwen zijn gericht en die moeten ook worden ondersteund. Het COC is het daar overigens van harte mee eens. Julie van Schravendijk: “We kunnen niet iedereen bereiken en willen graag allianties vormen.” Gerard van Ungen van D66 ziet graag veel meer samenwerking tussen de gemeente, het COC en bijvoorbeeld scholen en de politie: “Je moet homo’s niet ‘en groupe’ betuttelen, daar hebben we geen reet aan.”

Het COC wil dat ook graag, maar vooral bij het middelbaar onderwijs is nog een wereld te winnen, terwijl daar de problemen groot zijn. Veel scholen vinden voorlichting nog steeds niet nodig omdat het probleem bij hem niet zou spelen. “Onzin,” zo vindt het COC. Bestuurslid Maarten Bergwerff schets dat zo’n 80% van de middelbare scholieren desgevraagd aangeeft dat ze homosexualiteit geen probleem vinden, maar op de vraag of ze zelf voor zulke gevoelens uit zouden komen antwoord bijna 90% ontkennend. Het COC Leiden geeft elk jaar aan zo’n 100 klassen in het middelbaar onderwijs voorlichtingslessen. Dat aantal zou naar 400 moeten, maar daarvoor is geen capaciteit. Jan Thijs Leeuwrik Nieborg van GroenLinks noemt als mooi streven dat er over vier jaar geen enkele middelbare scholier meer van school gaat zonder voorlichting over homosexualiteit te hebben gehad. Daarvoor is dan wel meer geld en vooral ondersteuning van de gemeente nodig.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×