Tijdens een drukbezocht cultuuroverleg besloten de kleinere culturele instellingen in Leiden om de handen ineen te slaan om zo een vuist te kunnen maken richting de politiek. Een wensenlijst gaat half maart richting de nieuwe gemeenteraad. Ze hopen daarmee een kunst- en cultuuromslag op het stadhuis te bereiken. (Foto: Chris de Waard).

Kleine cultuurorganisaties slaan handen ineen

Zo’n 100 kleinere culturele organisaties slaan de handen ineen en komen op korte termijn met een gezamenlijk manifest richting de nieuwe gemeenteraad. Dat is de uitkomst van een kunst en cultuurdebat dat afgelopen avond door Stem Terug werd georganiseerd in de Q-bus. De komende dagen worden de grootste knelpunten en wensen gebundeld. Ook willen de organisaties aansluiting zoeken bij het reeds bestaande overleg van de grotere instellingen zoals de Lakenhal, de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en de musea. “We moeten als kunstensector met één mond spreken. De tijd van zij en wij is over als we echt iets voor elkaar willen krijgen.” De afgelopen jaren is er al veel gepraat, maar dat heeft niet voor alle organisaties tot een bevredigend resultaat geleid. Zo staat de toekomst van het LVC op het spel nu de huur is opgezegd door de gemeente en dreigen er ook financiële problemen bij de X die 8500 euro per jaar te kort komt om de huur te kunnen betalen.

LVC-directeur Ruud Visser wil dat een nieuwe cultuurnota niet meer op het stadhuis wordt geschreven, maar door de sector zelf. “En daar hoort dan ook een budget bij, maar dat is niet ons probleem, dat zoekt de politiek dan maar uit.” Gebrek aan geld, bestaanszekerheid en verantwoording van de subsidie is voor bijna alle kleine organisaties een probleem. “Kunst moet ook kunnen mislukken. Een stad als Leiden moet daar budget voor over hebben,” zo vindt voorzitter Frank Elkhuizen van Stichting Samenwerkende Podia Leiden (Stampod): “De dingen die wel lukken betalen zich dubbel en dwars terug.” Een bedrag van 1 miljoen extra. Flexibel geld voor de kleine(re) organisaties, dat is waar men op inzet.

Stem Terug wil zich, als ze op 3 maart in de raad gekozen wordt, hard maken voor het stoppen van de verkoop van gemeentelijke panden. Sanne Verkaaik: “De marktconforme huur waar de gemeente nu op inzet, doodt de creativiteit.” Huisvesting is voor veel organisaties een probleem. Ook artistiek leider Geert van der Velden van theaterplatform ‘Fields of Wonder‘ wil graag een vaste uitvalsbasis. “We doen nu veel voorstellingen op bijzondere locaties. Zo bereik je ook mensen die normaal niet naar het theater gaan. Maar voor langere projecten hebben we geen plek meer sinds we uit het 50KV Station moesten omdat de gemeente dat aan Portaal verkocht.” Het platform dreigt uit Leiden te vertrekken als er geen oplossing komt. Er ligt inmiddels een aanbod van de gemeente Delft. Van der Velden: “Dat is sowieso een probleem. Iedereen trekt weg uit Leiden. De tijd is nu rijp voor een beter cultureel klimaat, maar dan moet de gemeente wel toehappen.”

Ook directeur Kees van Leeuwen van theater Ins Blau herkent zich goed in de problemen met huisvesting. Vanwege de verbouwing van de Haagweg 4 moest ook zijn gezelschap op zoek naar een nieuwe plek. Die is nu gevonden in het voormalige asielzoekerscentrum Nieuweroord, maar ook deze oplossing is tijdelijk. Hij schets de onverschilligheid bij de gemeente als het om cultuur gaat: “Toen we om een repetitieplek vroegen, kregen we te horen dat ze niet om ons gevraagd hadden en dat we het zelf maar uit moesten zoeken.” Bar en Boos, tot gisteren gevestigd in de Koppenhinksteeg, staat nu helemaal met lege handen, maar heeft de hoop op een nieuwe plek voor de optredens nog niet opgegeven.

De Leidse Werkgroep Amateurkunst (WAK) wil graag een lobby opstarten voor een Leids Centrum voor Amateurkunst. “Als WAK horen we misschien tot de ‘gevestigde orde’ omdat we 65 gesubsidieerde organisaties vertegenwoordigen, maar dat valt tegen,” zo schets Arthur Schouten van de werkgroep. “We adviseren de wethouder bijvoorbeeld over wie kan toetreden en dus voor subsidie in aanmerking komt. 20 jaar geleden werden we daarbij ondersteund door de legendarische Maria Vos van de Stichting Welzijn. Die had daar een fulltime baan aan en kende iedereen in Leiden. Zo iemand heb je nodig. Nu moeten we het doen met 6 uur ondersteuning en toen we wethouder De Haan vroegen om extra uren, kregen we te horen dat het juist de bedoeling is het om binnen een paar jaar helemaal zonder ondersteuning te gaan doen.” Met het Centrum voor Amateurkunst hoopt hij op de terugkeer naar die tijd. Inclusief een fulltimer om een broedplaatsenbeleid in Leiden te bevorderen.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×