Als de financiële nood echt aan de man komt, kan Leiden wat Paul Laudy van de VVD betreft ook wel zonder nieuwe poptempel. (Foto: Chris de Waard).

Forse bezuinigingen dwingen Leiden tot keuzes

De komende periode moet Leiden rekening houden met bezuinigingen die kunnen oplopen van 15 tot wel 30 miljoen euro per jaar. Dat betekent dat de Leidse gemeentepolitiek opnieuw voor een stevige discussie staat op welke zaken bezuinigd kan worden of welke zaken de gemeente helemaal niet meer voor haar rekening kan of wil nemen. In het lijsttrekkersdebat dat het Leidsch Dagblad vanmiddag samen met de gemeente in De Waag organiseerde, mochten alle lijsttrekkers reageren op de ‘zaalvraag’ hoe die bezuinigingen gerealiseerd moeten worden. CDA-lijsttrekker De Haan denkt dat geen enkel beleidsterrein ontkomt aan bezuinigingen, maar de kaasschaaf-methode zal volgens hem niet voldoende zijn. “Dat scheelt misschien 5% en dat is niet genoeg, we moeten keuzes maken.” Welke liet hij nog in het midden. VVD-lijsttrekker Laudy wil als het niet anders kan het poppodium in de Nobel schrappen. Ook de 43 miljoen die Leiden jaarlijks uitgeeft aan welzijnssubsidies kunnen volgens hem wel een tandje minder.

De ChristenUnie wil in elk geval geen geld besteden aan topsport in Leiden en als het aan Leefbaar Leiden, D66 en de Partij Sleutelstad ligt kan er flink worden bespaard op het verminderen van het aantal ambtenaren bij de gemeente. Vooral de management-laag kan wel worden uitgedund. Cultuursubsidies mogen van Leefbaar Leiden ook stevig onder de loep: “Twee mensen die tuba spelen hoeven geen subsidie te krijgen.”

De PvdA denkt dat het extra geld dat Leiden de afgelopen jaren in de binnenstad steekt, zo’n 1,2 miljoen per jaar voor bloembakken en andere opleukerij, wel wat omlaag kan. Op minima mag volgens lijsttrekker Gerda van den Berg in elk geval niet worden bezuinigd. De VVD wil daar juist wel het mes in zetten. GroenLinks is daar ook fel tegen. Lijsttrekker Pieter Kos: “Wat de VVD linkse hobby’s noemt is gewoon beschaving”

De Partij van de Dieren en GroenLinks willen sowieso de Morspoortgarage schrappen. De Stadspartij Leiden Ontzet van Jan Boer denkt dat er sowieso niet bezuinigd hoeft te worden: “Leiden krijgt genoeg geld. We moeten het alleen niet in tot mislukken gedoemde reorganisaties stoppen, dat scheelt tientallen miljoenen.”

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×