Dick de Vos van de Partij voor de Dieren en Julian van der Kraats van de SP legden vanmiddag een krans bij de gekapte bomen. (Foto's: Emile van Aelst/www.leidseglibber.nl).

206 Bomen Haarlemmerweg gekapt

De gemeente Leiden is gisteren begonnen met de kap van 206 bomen langs de Haarlemmerweg. Vandaag wordt de klus afgemaakt. Eerder maakten de woonbootbewoners, de Bomenbond Rijnland en de Stichting Broek- en Simontjespolder bezwaar tegen de kap en spanden een kort geding aan tegen de gemeente om de kap te voorkomen. Volgens de gemeente is de kap noodzakelijk vanwege de herstructurering van het woonwagenkamp op het Trekvaartplein. Als de kap niet voor 15 maart, de aanvang van het broedseizoen, zou plaatsvinden, zou ook het opknappen van het woonwagenkamp minimaal een half jaar vertraging oplopen. De omwonenden zijn boos dat de gemeente de kap en het opknappen aan elkaar heeft gekoppeld, omdat daardoor de verhoudingen in de buurt op scherp zijn gezet. Om escalatie te voorkomen, zijn de procedures afgeblazen en is een overeenkomst met de gemeente gesloten over de kap van de bomen.

Daarin zijn afspraken gemaakt over herplant, een groenplan voor de buurt en het behoud en verplanten van zoveel mogelijk bomen. Volgens de woonbootbewoners blijkt de gemeente zich daar in de uitvoering nauwelijks aan te houden. Slechts een enkele boom is voorzien van een plastic lint. Een teken dat de boom voor behoud in aanmerking komt.

Ter compensatie stort de gemeente 25.000 euro in het bomenfonds. Zo’n 120 euro per boom. Eerder werden de bomen op ruim 5.000 euro per stuk getaxeerd. Omdat die taxatie volgens de gemeente niet klopte werd een tweede taxatie uitgevoerd. Daarin werd de waarde bepaald op ongeveer 50 euro per boom.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×