Drie jaar cel voor Leidse mensenhandelaar

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 22-jarige man uit Leiden vanwege mensenhandel. De man wordt ervan verdacht twee vrouwen te hebben geronseld voor drugssmokkel vanuit Suriname naar Nederland. In totaal stonden vandaag vier verdachten voor de rechter. Tegen een 30-jarige jarige verdachte uit Schiedam is de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden. Twee medeverdachten, een 47-jarige man uit Maarssen en een 24-jarige man uit Rotterdam, hoorden respectievelijk 18 maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk en 15 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.

Het OM verdenkt de 22-jarige hoofdverdachte ervan dat hij de twee vrouwen in contact heeft gebracht met de drie andere verdachten die zich bezighielden met cocaïnesmokkel en de vrouwen als koeriers wilden inzetten. Volgens de officier heeft de hoofdverdachte schaamteloos gebruik gemaakt van de kwetsbare positie van de twee vrouwen die vanwege hun leeftijd, intelligentie en persoonlijke omstandigheden uitermate vatbaar waren voor de misleidingen en mooie beloftes van de verdachte. Het handelen van de hoofdverdachte is volgens het OM te bestempelen als criminele uitbuiting, één van de aspecten van mensenhandel.

Cocaïne uit Suriname
Op 25 augustus 2009 ontving de politie Hollands Midden een melding van een vermissing van twee 18-jarige vrouwen uit Lisse. Een mentor van één van de vrouwen kwam er achter dat beide vrouwen in Suriname zitten. Hij wist de vrouwen te overtuigen de woning waar ze verbleven te verlaten. Met behulp van de Surinaamse politie vlogen beide vrouwen op 29 augustus terug naar Nederland. Terug in Nederland verklaarden beide vrouwen tegenover de politie dat  hen door de verdachten is gevraagd cocaïne van Suriname naar Nederland te smokkelen en dat ze hiervoor geld zouden krijgen. Op 3 september 2009 kon de hoofdverdachte worden aangehouden. De medeverdachten zijn op 3 september 2009, 30 september 2009 en 6 oktober 2009 aangehouden.

Ronselen van meisjes
Volgens het OM vertelden de verdachten de vrouwen dat ze veel geld konden verdienen als ze cocaïne uit Suriname naar Nederland smokkelden. De vrouwen werd een forse betaling in het vooruitzicht gesteld als ze 3 kilo cocaïne de grens over wisten te krijgen. Hierbij werd gezegd dat ze niet gepakt konden worden, omdat de douane in Suriname omgekocht was. De verdachten regelden en betaalden vliegtickets, visa en paspoorten. Ook was er huisvesting geregeld in Nederland en Suriname.  

Misbruik van kwetsbare positie slachtoffers
Volgens de officier van justitie heeft de hoofdverdachte heel bewust misbruik gemaakt van de kwetsbare positie waarin beide vrouwen reeds verkeerden, anderzijds heeft hij ervoor gezorgd dat de uitbuitingssituatie waarin zij verkeerden werd vergroot,  zodat de vrouwen hieruit niet makkelijk konden ontsnappen.

Eerder in het jaar had de man volgens het OM beide vrouwen er al toe bewogen verschillende telefoonabonnementen af te sluiten op hun naam. Deze telefoons verkocht hij vervolgens weer door. Hij overtuigde de vrouwen dat zij niet op hoefden te draaien voor alle gemaakte belkosten als ze aangifte deden van diefstal van portemonnees, bankpassen en ID-bewijzen. Dan konden ze beweren dat die telefoons waren aangeschaft door de daders van die zogenaamde diefstallen. Door deze misleiding hebben beide vrouwen inmiddels schulden bij telecomaanbieders.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×