Leeuwenhoek op de schop

Vorige maand heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Boerhaave-Sylvius vastgesteld. Het plan ligt nu ter beoordeling bij de provincie en wordt binnenkort door de gemeente gepubliceerd. Na die publicatie kan er beroep worden aangetekend. Het bestemmingsplan is een uitwerking van het Masterplan voor de Leeuwenhoek, dat de gemeente eind vorig jaar vaststelde. Het is de bedoeling dat de Leeuwenhoek een gemengd gebied wordt, waar mensen kunnen wonen, werken en studeren. Boerhaave is het oudste universiteitsgebied van de Leeuwenhoek. Er staat een aantal panden uit 1910 tot 1920. Daartussen staan allerlei nieuwere bijgebouwen, die volgens de gemeente voor een rommelig geheel zorgen. Door een deel van die bijgebouwen te slopen, zullen de monumentale panden beter tot hun recht komen. Ook wordt het groene karakter van de omgeving zo beter zichtbaar. Langs de randen van het gebied komt veel nieuwbouw.

Naast ongeveer 325 woningen in de vrije sector, komen er 700 tot 800 studentenhuizen en 20.000m2 aan bedrijfs- en kantoorruimte. Het binnendeel van het gebied blijft groen. De Hogeschool Leiden en TNO krijgen de mogelijkheid om uit te breiden. In het deelgebied Sylvius stond tot voorkort alleen het Sylvius-laboratorium. Het bestemmingsplan biedt ruimte voor één of twee extra Bio Science bedrijven. Ook de openbare ruimte in dit gebied wordt opnieuw ingericht.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×