De Doelenpoort aan de Groenhazengracht in Leiden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Raad stemt in met opknappen Doelenpoort

Voormalig VVD-raadslid Arend-Jan Sleyster heeft zich de afgelopen jaren stevig bemoeid met het Leidse monumentenbeleid. Omdat stenen kunnen niet praten vond Sleyster het belangrijk om er op te blijven hameren dat sommige monumenten snel opgeknapt moeten worden. Een monument waarbij dat maar niet wilde lukken is de zandstenen Doelenpoort die al jaren in slechte staat verkeert. “Het is tijd voor daden aan de Groenhazengracht,” zei Sleyster gisteravond tijdens zijn afscheid van de Leidse gemeenteraad. Daarmee maakte hij een kwinkslag naar het roemruchte verleden van de gracht als rosse buurt van Leiden. Onder andere de bekende Leidse bordeelhoudster Groen Haze zwaaide daar in de 15e eeuw de scepter. Groen is weg, de poort staat er nog, maar niet lang meer als er niets gebeurt. Om het verval te stoppen diende Sleyster een ‘afscheidsmotie’ in om de poort snel te restaureren. De motie werd door de raad unaniem gesteund.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×